fasthælkappe - Barfodssko - børnesko

Er fast hælkappe nødvendigt?

Hvorfor anbefaler alle en fast hælkappe? Er det virkelig nødvendigt?

Dette har vi spurgt vores dygtige fysioterapeut Thomas Pretsch omkring. 

Hvad er en fast hælkappe?
Hvad er en fast hælkappe, og hvorfor snakker vi så meget omkring denne? En hælkappe er en del af skoen, der omgiver og støtter hælen. Mange traditionelle sko har en fast hælkappe, som siges at give ekstra stabilitet og støtte til foden. Hvilket siges at skulle forbedre deres gang især når de lige har lært at gå. 


Fast hælkappe
En fast hælkappe kan give en følelse af stabilitet, men er det virkelig nødvendigt? Her er nogle overvejelser:

  • Stivhed og Begrænsning: En fast hælkappe kan begrænse fodens naturlige bevægelse, hvilket kan føre til svagere muskler og mindre fleksibilitet.
  • Naturlig Støtte: Foden har mange led, knogler og muskler, der er designet til at tilpasse sig og støtte kroppen naturligt. Unødvendig støtte kan forstyrre denne naturlige funktion

 

Hvornår er Støtte Nødvendigt?

Der er situationer, hvor ekstra støtte kan være nødvendig. For eksempel:

  • Diagnoser eller Handicap: Børn og voksne med visse diagnoser eller handicap kan have brug for ortopædisk fodtøj for at støtte foden korrekt.
  • Unaturlige Stillinger eller Funktioner: Hvis der er unormale stillinger eller funktioner i fod eller ankel, kan støtte være nødvendig for at korrigere eller støtte bevægelsen.

 

Barfodssko og fast hælkappe

Barfodssko har en helt flad sål, der tillader foden og kroppen at forblive i den naturlige kropsposition. 
Barfodssko har en bred tåbox, der giver plads til at tæerne kan sprede sig helt ud. 
Sålen er tynd og fleksibel og tillader at foden kan mærke underlaget og derved bedre tilpasse og justerer – Barnets fod har en masse led, knogler og muskler som er skabt til at tilpasse sig gang i varieret og ujævnt terræn. 
I barfodssko er der ikke nogen støtte af svangen eller en tyk stødabsorberende sål, ej heller fast hælkappe. Kroppen er designet intelligent fra naturens side til at kunne bevæge sig på varieret underlag. 
Sko med støtte, absorbering og fiksering er ikke nødvendigt. Ofte vil de være med til at svække foden og gøre den mere stiv. Altså ender du op med en fod som er mindre funktionel og har mindre kapacitet til at klare de belastninger, som den udsættes for. 
Det er ikke nødvendigt med en hælkappe, som er fast og stabiliserer eller holder foden. Kroppen er fra naturens side designet til at fungere uden støtte. 
Derfor er barfodssko det optimale valg, hvis du vil støtte kroppen til at udvikle den mest naturlige og optimale funktion af fod, ankel og ben.

 

Konklusion

For de fleste mennesker, især dem uden fodproblemer, er en fast hælkappe ikke nødvendig. Barfodssko kan være en fremragende måde at støtte kroppens naturlige bevægelse og udvikle en stærkere og mere funktionel fod. Men det er altid vigtigt at overveje individuelle behov og konsultere en fodspecialist, hvis der er bekymringer om fodens sundhed.

Afsluttende Bemærkning

Barfodssko tilbyder en mulighed for at vende tilbage til en mere naturlig måde at bevæge sig på. Uden unødvendig støtte kan fødderne blive stærkere og mere tilpasset til forskellige terræner. Dog bør personer med specielle behov eller fodproblemer altid søge professionel rådgivning for at finde den bedste løsning for deres fødder.

Af - Thomas Pretsch